استیل چیست ؟

آلیاژی است با پایه آهن که کمتر از ۲% کربن دارد. خواص مکانیکی نظیر سختی و شکل پذیری با توجه به نوع و مقدار عناصر دیگر موجود در آن مشخص می شود. افزایش مقدار کربن در این فلز باعث افزایش سختی و کاهش مقدار شکل‌پذیری آن می‌شود.در واقع استیل همان فولاد ضد زنگ می باشد که به استنلس استیل مشهورند.همچنین در آلیاژهای مختلفی موجود می باشد.

استیل چیست
استیل چیست

انواع آلیاژهای استیل

استیل بگیر

آلیاژ ۴۱۰

این نوع آلیاژ به دلیل خاصیت مغناطیسی‌ای که دارد به استیل بگیر معروف است. مقدار کروم در این فولادها بیشتر از نوع نگیر و مقدار نیکل آن کمتر از آن‌هاست. این سری استیل‌ها ارزان‌تر از خانواده نگیر می‌باشد. همچنین ورق ۴۱۰ بین استیل‌های بگیر کمترین قیمت را دارد.

آلیاژ ۴۲۰

این نوع آلیاژ به دلیل پایداری فاز ماتنزیت دارای سختی و مقاومت به سایش بالایی می‌باشد. به همین دلیل از این فولاد برای ساخت قیچی، چاقو و ابزاری از این دست استفاده می‌شود. قیمت این نوع آلیاژ بیشتر از آلیاژ ۴۱۰ بگیر می‌باشد.

آلیاژ ۴۳۰

این فولاد از گران قیمت‌ترین آلیاژهای استیل ‌بگیر است. قابلیت عملیات حرارتی این آلیاژ آن را مناسب برای کاربردهای گوناگون می‌کند. عمده کاربرد ورق ۴۳۰ در ساخت بدنه برخی لوازم خانگی می‌باشد.

استیل نگیر

آلیاژ ۳۰۴

این نوع آلیاژ در بازار با نام استیل نگیر یا استیل ۱۸-۸ (۱۸ درصد کروم و ۸ درصد نیکل) هم شناخته می‌شود. این آلیاژ در نوع ۳۰۴L هم تولید می‌شود. حرف L نشان دهنده میزان کم کربن این فولاد است. حضور کربن کمتر در این نوع آلیاژ آن را مناسب برای جوشکاری می‌کند. در دسته استیلهای نگیر، ورق ۳۰۴ ارزانترین می‌باشد

آلیاژ ۳۱۶

این نوع آلیاژ هم در دسته استیلهای نگیر قرار دارد. مشابه آلیاژ ۳۰۴ این ورق هم در نوع کم کربن ۳۱۶L تولید می‌شود. نوع کربن این فولاد هم قابلیت جوشکاری مناسبی دارد. این نوع ورق گرانتر از ورق آلیاژ ۳۰۴ می‌باشد.

آلیاژ ۳۲۱

آلیاژ ۳۲۱ را می‌توان نوع تیتانیوم دار آلیاژ ۳۰۴ دانست. به دلیل حضور تیتانیوم در ساختار این فولاد مقاومت به خوردگی مرزدانه‌ای بهبود یافته است. این نوع ورق گران‌تر از انواع ۳۰۴ و ۳۱۶ می‌باشد. از آلیاژ ۳۲۱ برای ساخت قطعات با کاربرد در دمای بالا هم می‌توان استفاده کرد.

آلیاژ ۳۱۶Ti

این نوع آلیاژ زنگ نزن علاوه بر مقادیر نیکل و کروم، مقادیر قابل توجهی از تیتانیوم هم در ساختار خود دارد. وجود تیتانیوم در این فولاد باعث ایجاد مقاومت به خوردگی مرزدانه‌ای می‌شود. قیمت این نوع فولاد زنگ نزن در دسته استیل‌های نگیر گران قیمت‌ترین می‌باشد

استیل نسوز

آلیاژ ۳۰۹

این فولادها به دلیل مقاومت به اکسیداسیون سطحی در دمای بالا به استیل نسوز معروف می‌باشند. مقاومت این ورق به اکسیداسیون تقریبا تا دمای ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد می‌باشد. این ورق در تمامی سایزهای موجود قابل تامین می‌باشد. دسته فولادهای زنگ نزن نسوز گران‌تر از سایر دسته‌ها می‌باشد. همچنین آلیاژ ۳۰۹ ارزان‌تر از ورق نسوز ۳۱۰ است. ورق ۳۰۹ در حالت کم کربن هم تولید می‌شود که به آلیاژ ۳۰۹S معروف است.

آلیاژ ۳۱۰

مقادیر نیکل و کروم این استیل بیشتر از نوع آلیاژ ۳۰۹ می‌باشد. به دلیل این نوع ترکیب شیمیایی مقاومت حرارتی آلیاژ۳۱۰ تا دمای ۱۱۰۰ درجه سانتیگراد افزایش یافته است. همانطور که گفته شد این ورق گرانتر از آلیاژ ۳۰۹ است. این ورق در نوع ۳۱۰S هم تولید می‌شود که نوع کم کربن و قابل جوشکاری آن می‌باشد.

برای مشاهده مابقی مقالات ما کلیک کنید

۱ دیدگاه برای “استیل چیست ؟

  1. اشتراک‌ها: فلنج استیل چه کاربردی دارد؟ | صنایع غذایی و پتروشیمی | اتصالات استیل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

9 − 3 =